Problema 1

De la Universitas MediaWiki

Autori

  • Mihai Chiș, Lector univ. dr., Universitatea de Vest Timișoara
  • Cătălin Gherghe, Conf. univ. dr., Universitatea București

Enunț

Fie Γ cercul circumscris unui triunghi ascuțitunghic ABC. Punctele D și E se află pe segmentele AB și respectiv AC, astfel încât AD = AE.Mediatoarele segmentelor BD și CE intersectează arcele mici AB și AC ale cercului Γ în punctele F și respectiv G. Demonstrați că dreptele DE și FG sunt paralele sau coincid.

Soluție

Vom prezenta soluția dată în concurs de Edis. Pe arcele mici și respectiv ale cercului Γ considerăm punctele X și respectiv Y, astfel incât AX = AD = AE = AY.
  Deoarece și AX = AD, rezultă ușor că punctul X este simetricul lui D față de dreapta FA. De aici rezultă că FX = FD = FB.
  Fie al doilea punct de intersecție al dreptei XE cu cercul Γ.
Deoarece AX = AE iar patrulaterul este inscriptibil, rezultă că . Obținem astfel că și deci , adică . Așadar punctele X,E și G sunt coliniare. Analog se arată că Y, D și F sunt coliniare.
  Fie . Atunci . Din FB = FX obținem . În final, avem și deci dreptele DE și FG sunt paralele sau coincid, ceea ce trebuia demonstrat.
   Ionuț a folosit o inversiune de centru A și putere arbitrară și a demonstrat că centrele cercurilor circumscrise triunghiurilor și se află pe dreapta AX, unde (am notat cu transformatele prin inversiune).
   Ciprian a arătat că arcele și sunt egale, unde N și M sunt mijloacele arcelor mici și respectiv .
   Antonie a demonstrat că locul geometric al lui , când D variază, se află pe dreapta paralelă la bisectoarea interioară a unghiului A și care trece prin centrul cercului circumscris triunghiului ABC. Aici am notat cu S și respectiv T mijloacele segmentelor BD și respectiv CE.
   Mihnea și Radu au folosit numere complexe.
   Echipa României a obținut 41 de puncte la această problemă. Mihnea a pierdut un punct din cauza unei greșeli minore la calculele cu numere complexe.

Enunț

  Determinați toate numerele naturale pentru care există numere reale, astfel încât , și , pentru .

Soluție

  Vom prezenta o soluție asemănătoare cu cea dată în concurs de Edis, Ciprian și loan. Vom arăta că numerele căutate sunt multiplii lui 3. Să observăm de la început că putem prelungi șirul la unul infinit, periodic de perioadă .
  Dacă este divizibil cu 3, atunci o soluție este

.

  Nu există în șir un termen . Altfel, începând cu rangul șirul este strict crescător (se demonstrează ușor prin inducție), contrazicând periodicitatea. Începând cu termenul , sirul este .