28260

De la Universitas MediaWiki

28260 (Dana Heuberger)

Enunț

Fie triunghiul echilateral înscris în cercul de centru și rază . Considerăm mulțimea a punctelor din plan cu proprietatea că , unde . Arătați că oricare ar fi punctele distincte există astfel încât vectorii , și să formeze un triunghi echilateral.

Soluție

Formăm în plan o rețea de triunghiuri echilaterale ale căror vârfuri se află pe drepte paralele echidistante, având direcțiile dreptelor , și , distanța ditre două drepte consecutive fiind de . Cum = obținem că dacă și numai dacă există , astfel încât .

Analog, coordonatele lui în baza , precum și cele din baza sunt întregi. De aici rezultă ușor că este mulțimea tuturor vârfurilor rețelei.

Alegem punctele . Dacă vectorul este paralel cu unul dintre vectorii , , , atunci problema este evidentă. Dacă nu este paralel cu niciunul dintre vectorii , , , atunci fie coordonatele vectorului în baza și punctele astfel încât , , și . Rezultă și .

Dacă , atunci , iar dacă , atunci . Cum , iar , rezultă că triunghiurile și sunt congruente, deci și . Întrucât , obținem și , deci triunghiul este echilateral. Este suficient să alegem punctul astfel încât și problema este rezolvată.

Remarcă: De fapt, triunghiul este imaginea triunghiului prin rotația de centru și unghi de .