0238 - Zone

De la Universitas MediaWiki

Sursa: 0238 - Zone


Cerinţa

Se dă un număr natural n şi un tablou unidimensional cu 3*n elemente, numere naturale cu cel mult 4 cifre. Tabloul este împărţit în trei zone, cu câte n elemente: prima zonă conţine primele n elemente din tablou, a doua zonă conţine următoarele n elemente din tablou, restul elementelor fiind în zona a treia.
Se cere interschimbarea primulul element par (dacă există) al zonei unu cu ultimul element impar (dacă există) al zonei trei. În cazul în care unul dintre elementele care urmează a fi interschimbate nu există, tabloul rămâne nemodificat.

Date de intrare

Fişierul de intrare zone.in conţine pe prima linie numărul n, iar pe a doua linie 3*n numere naturale separate prin spaţii, reprezentând elementele tabloului.

Date de ieșire

Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Datele sunt introduse corect.", apoi, fişierul de ieşire zone.out va conţine pe prima linie elementele tabloului, după interschimbarea cerută, separate prin exact un spaţiu. În cazul în care datele nu respectă restricțiile, se va afișa pe ecran: "Datele nu corespund restricțiilor impuse."'.

Restricţii şi precizări

  • 1 ≤ n ≤ 100

Exemple

Exemplul 1

zone.in
3
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Ecran
Datele sunt introduse corect.
zone.out
1 9 3 4 5 6 7 8 2

Exemplul 2

zone.in
0
1 2 3
Ecran
Datele nu corespund restricțiilor impuse.


Rezolvare

# 0238 zone

def interschimba_elemente(n, vector):
    primul_par = None
    ultimul_impar = None
    for i in range(n):
        if vector[i] % 2 == 0 and primul_par is None:
            primul_par = i
        if vector[3 * n - 1 - i] % 2 != 0 and ultimul_impar is None:
            ultimul_impar = 3 * n - 1 - i
    if primul_par is not None and ultimul_impar is not None:
        vector[primul_par], vector[ultimul_impar] = vector[ultimul_impar], vector[primul_par]
    with open('zone.out', 'w') as fisier_iesire:
        fisier_iesire.write(' '.join(map(str, vector)) + "\n")


def citire_conform_restrictiilor(n, vector):
    if n < 1 or n > 100:
        print("Datele nu corespund restricțiilor impuse.")
        exit()
    if 3 * n != len(vector):
        print("Datele nu corespund restricțiilor impuse.")
        exit()
    print("Datele sunt introduse corect.")


if __name__ == '__main__':
    with open('zone.in', 'r') as fisier_intrare:
        n = int(fisier_intrare.readline().strip())
        vector = list(map(int, fisier_intrare.readline().strip().split()))
    citire_conform_restrictiilor(n, vector)
    interschimba_elemente(n, vector)

Explicație rezolvare

   Programul de mai sus conține două funcții, funcția interschimba_elemente(n, vector) și funcția citire_conform_restrictiilor(n, vector), care se vor rula în interiorul main-ului (if __name__ == '__main__' , linia 27) după citirea numărului n (linia 29) și celor 3*n numere pe care le vom pune în șirul „vector” (linia 30), pe care le citim prin deschiderea fișierului maxsim.in (linia 28).
După ce am citit toate datele de intrare, se va apela funcția citire_conform_restrictiilor(n, vector) care primește doi parametri: n și vector. Funcția verifică n între 1 și 100 (linia 18) și dacă n este de 3 ori lungimea vectorului „vector” (linia 21). Dacă oricare dintre condiții este încălcată, se va afișa pe ecran mesajul „Datele nu corespund restricțiilor impuse.” și se va ieși din program cu comanda exit(). Dacă toate condițiile sunt respectate, se va afișa mesajul „Datele sunt introduse corect.” (linia 24) și se va continua programul.
Dacă s-au introdus corect datele, se va apela funcția interschimba_elemente(n, vector) care primește ca parametrii numărul n și vectorul „vector”. În interiorul funcției se inițializează două variabile, primul_par și ultimul_impar, cu None, reprezentând că nu s-au găsit încă un element par în zona 1 și respectiv un element impar în zona 3, apoi se parcurge tabloul unidimensional vector cu o buclă for de la 0 la n-1 utilizând range(n). Pentru fiecare element din vector, se verifică dacă este par (vector[i] % 2 == 0) și dacă primul_par este None. Dacă da, se actualizează valoarea lui primul_par cu indexul elementului curent. Apoi, pentru fiecare element din vector, se verifică dacă este impar (vector[3 * n - 1 - i] % 2 != 0) și dacă ultimul_impar este None. Dacă da, se actualizează valoarea lui ultimul_impar cu indexul elementului curent calculat ca 3 * n - 1 - i, pentru a corespunde zonei 3 a tabloului. Dacă s-au găsit atât un element par în zona 1, cât și un element impar în zona 3, se face interschimbarea lor în tablou folosind indexurile primul_par și ultimul_impar (linia 12). La final, rezultatul modificat (sau nemodificat dacă nu este cazul) al tabloului este scris în fișierul de ieșire 'zone.out' utilizând funcția write și metoda join pentru a transforma elementele tabloului într-un șir de caractere separate prin spațiu.