0099 - NrAparitii
Sursa: 0099 - NrAparitii
Cerinţa
Se citeşte n şi un şir de n numere naturale. Să se determine câte elemente din şir sunt egale cu ultimul element al acestuia.
Date de intrare
Fişierul de intrare nraparitii.in conţine pe prima linie numărul n şi pe a doua linie n numere naturale separate prin spaţii.
Date de ieșire
Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Datele sunt introduse corect.", apoi, fişierul de ieşire nraparitii.out va conţine pe prima linie un singur număr natural, reprezentând numărul de elemente din şir care sunt egale cu ultimul element. În cazul în care datele nu respectă restricțiile, se va afișa pe ecran: "Datele nu corespund restricțiilor impuse."'.
Restricţii şi precizări
- 0 < n < 100
- numerele de pe a doua linie a fişierului de intrare vor fi mai mici decât 1000
Exemple
Exemplul 1
- nraparitii.in
- 5
- 5 3 2 4 5
- Ecran
- Datele sunt introduse corect.
- nraparitii.out
- 2
Exemplul 2
- nraparitii.in
- 5
- 5 3 2 4 1001
- Ecran
- Datele nu corespund restricțiilor impuse.
Rezolvare
<syntaxhighlight lang="python" line>
- 0099 NrAparitii
def numar_aparitii(vector):
ultimul_element = vector[-1] nr_aparitii = vector.count(ultimul_element) return nr_aparitii
def citire_conform_restrictiilor(n, vector):
if n < 1 or n >= 100: print("Datele nu corespund restricțiilor impuse.") exit() for element in vector: if element >= 1000: print("Datele nu corespund restricțiilor impuse.") exit() if n != len(vector): print("Datele nu corespund restricțiilor impuse.") exit() print("Datele sunt introduse corect.")
if __name__ == '__main__':
with open('nraparitii.in', 'r') as in_file: n = int(in_file.readline().strip()) vector = list(map(int, in_file.readline().strip().split())) citire_conform_restrictiilor(n, vector) nr_aparitii = numar_aparitii(vector) with open('nraparitii.out', 'w') as out_file: out_file.write(str(nr_aparitii))
</syntaxhighlight>
Explicație rezolvare
Programul de mai sus conține două funcții, funcția numar_aparitii(vector) și funcția citire_conform_restrictiilor(n, vector), care se vor rula în interiorul main-ului (if __name__ == '__main__' , linia 23) după citirea numărului n (linia 25) și celor n numere pe care le vom pune în șirul „vector” (linia 26), pe care le citim prin deschiderea fișierului maxim4.in (linia 24).
După ce am citit toate datele de intrare, se va apela funcția citire_conform_restrictiilor(n, vector) care primește doi parametri: n și vector. Funcția verifică n între 0 și 100 (linia 10), dacă elementele vectorului „vector” sunt mai mici decât 1000 (liniile 13-14) și dacă n este lungimea vectorului „vector” (linia 17). Dacă oricare dintre condiții este încălcată, se va afișa pe ecran mesajul „Datele nu corespund restricțiilor impuse.” și se va ieși din program cu comanda exit(). Dacă toate condițiile sunt respectate, se va afișa mesajul „Datele sunt introduse corect.” (linia 20) și se va continua programul.
Dacă s-au introdus corect datele, se va continua în main ( if __name__ == '__main__' ) și se va inițializa variabila nr_aparitii care va avea valoarea returnată de funcția numar_aparitii(vector). Funcția numar_aparitii(vector) are o variabilă numită „ultim_element” care va corespunde valorii ultimului element din șir (linia 4), iar apoi numărăm aparițiile acestei valori cu ajutorul metodei „count()” și punem această valoare în variabila nr_aparitii, pe care o returnăm. Apoi, în continuarea main-ului ( if __name__ == '__main__' ) deschidem nraparitii.out în modul de scriere ("w") utilizând contextul "with open()" pentru a se asigura că fișierul este închis corect la finalul execuției și se scrie numărul „nr_aparitii” utilizând metoda "write()". Valoarea este scrisă într-un format specific folosind interpolarea de șiruri f"{}" pentru a înlocui „nr_aparitii” în șir de caractere.