3565 - Furnici 1
La Institutul de cercetare al insectelor s-a descoperit că dacă furnicile sunt puse pe o bară metalică, ele au un comportament bine definit după următoarele reguli:
1. Imediat cum a fost pusă pe bară ea îşi începe deplasarea în sensul în care a fost orientată, cu viteza constantă de 1 cm/s. Furnica nu se opreşte cât timp se află pe bara metalică chiar dacă se ciocneşte cu altă furnică.
2. Dacă pe drum nu se întâlneşte cu altă furnică ea îşi va continua deplasarea până când va cădea de pe bară.
3. Când două furnici se întâlnesc, ele îşi schimbă amândouă instantaneu sensul de deplasare.
Cerinţa
Ştiind că pe o bară metalică de lungime L cm se plasează exact N furnici în poziţii cunoscute şi cu sensul iniţial de deplasare cunoscut, să se scrie un program care calculează numărul de secunde după care va cădea de pe bară şi ultima furnică de la momentul iniţial. Toate furnicile îşi încep deplasarea concomitent.
Date de intrare
Fişierul de intrare furnici1in.txt conţine pe prima linie două numere naturale L şi N separate printr-un spaţiu. Apoi urmează N linii cu câte 2 valori: pozi şi sensi separate printr-un spaţiu, pozi este un număr natural care reprezintă coordonata la care se află furnica i la momentul iniţial, iar sensi este un caracter din mulţimea {‘S’,’D’} ce arată sensul de deplasare iniţial pe care îl are furnica i (S pentru stânga şi D pentru dreapta).
Date de ieşire
Fişierul de ieşire furnici1out.txt va conţine un singur număr care reprezintă timpul la care a căzut ultima furnică.
Restricții și precizări
- 1 < L < 10.000.000
- 0 < N < 100.000
- 0 ≤ pozi ≤ L
Exemplul 1
- furnici1in.txt
- 10 3
- 4 D
- 8 S
- 1 S
- furnici1out.txt
- Datele introduse corespund restricțiilor impuse.
- 8
Exemplul 2
- furnici1in.txt
- 10 3
- 4 D
- 8 S
- 1 10000
- furnici1out.txt
- Datele introduse nu corespund restricțiilor impuse.
Explicație
Bara are lungimea de 10 cm şi pe bară vor fi plasate 3 furnici la distanţele de 4, 8, 1 faţă de capătul din stânga al barei şi vor avea următoarele sensuri de deplasare: dreapta, stânga respectiv stânga. Primele două furnici se vor întâlni după 2 secunde în punctul de coordonată 6 şi îşi vor schimba sensul de deplasare. După schimbarea de sens a doua furnică va parcurge încă 4 cm către dreapta şi va cădea, în timp ce prima furnică după schimbarea de sens va parcurge încă 6 cm către stânga, până la cădere. În acest timp a treia furnică a căzut de pe bara după 1 secundă. Pe bară nu vor mai fi furnici după 8 secunde.
Rezolvare
<syntaxhighlight lang="python" line>
- 3565 - Furnici 1
def validare(lungime1, furnici): # functia de validare a datelor de intrare
if lungime1 < 1 or lungime1 > 10_000_000: raise ValueError
if len(furnici) < 0 or len(furnici) > 100_000: raise ValueError
for pozi, directie in furnici: if pozi < 0 or pozi > lungime1: raise ValueError if directie not in ['S', 'D']: raise ValueError
file_out.write("Datele de intrare corespund restrictiilor impuse\n")
def last_ant_falls(lungime1, furnici): # functia de rezolvare
max_time = 0 for pozi, directie in furnici: if directie == 'S': time = pozi else: # direction == 'D' time = lungime1 - pozi max_time = max(max_time, time) return max_time
if __name__ == '__main__':
file_in = open("furnici1in.txt", "r") # declararea fisierelor file_out = open("furnici1out.txt", "w") # fisierul out trebuie declarat cu optiunea "w" (write)
# din cauza datelor de intrare pot aparea 2 tipuri de erori, valueError sau IndexError pe care le tratam try: lungime, n = map(int, file_in.readline().split()) ants = [] for _ in range(n): pos, direction = file_in.readline().split() pos = int(pos) ants.append((pos, direction))
validare(lungime, ants) # apelul functiei de validare result = last_ant_falls(lungime, ants) # apelul functiei de rezolvare file_out.write(str(result))
except ValueError: file_out.write("Datele de intrare nu corespund restrictiilor impuse") except IndexError: file_out.write("Datele de intrare nu corespund restrictiilor impuse")
</syntaxhighlight>