2037 - Grea
Enunț[edit | edit source]
Vrăjitorul Arpsod are foarte multă treabă, așa că s-a gândit să vă ocupe timpul cu o problemă foarte grea, astfel încât acesta să poată lucra liniștit la proiectele sale despre stăpânirea lumii.
Acesta vă dă T numere naturale. Pentru fiecare număr A trebuie să găsiți cel mai mare K cu proprietatea că există un șir B de numere naturale nenule, nu neapărat distincte, astfel încât: (B1 + 1)(B2 + 1)...(BK + 1) = A
Cerinţa[edit | edit source]
Arătați-i vrăjitorului că problema nu e suficient de grea pentru voi, găsind numărul K cerut într-un timp cât mai scurt, pentru fiecare din cele T numere.
Date de intrare[edit | edit source]
Fișierul grea.in va conţine pe prima linie numărul natural T, reprezentând numărul de valori date. Urmează apoi T linii. Pe fiecare linie va exista un număr A, numărul dat de Arpsod.
Date de ieșire[edit | edit source]
Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Datele sunt introduse corect.", apoi pe un rând nou afișează cel mai mare K cu proprietatea că există un șir B de numere naturale nenule, nu neapărat distincte, astfel încât: (B1 + 1)(B2 + 1)...(BK + 1) = A.
În caz contrar, se va afișa pe ecran: "Datele nu corespund restricțiilor impuse."
Restricţii şi precizări[edit | edit source]
- 1 ⩽ T ⩽ 500
- 2 ⩽ A ⩽ 2.000.000.000
Exemple[edit | edit source]
- grea.in
- 1
- 4
- grea.out
- Datele sunt introduse corect.
- 2
Explicație[edit | edit source]
Ne interesează rezultatul pentru un număr (4) Şirul are 2 termeni: 1 şi 1 (1 + 1)(1 + 1) = 2 * 2 = 4
Rezolvare[edit | edit source]
<syntaxhighlight lang="python" line>
def validare_date(T, A_list):
for a in A_list: if a < 2 or a > 2000000000: return False if T < 1 or T > 500: return False else: return True
def desc(n):
cnt = 0 d = 2 while n > 1: p = 0 while n % d == 0: n //= d p += 1 cnt += p d += 1 if d * d > n: d = n return cnt
if __name__ == '__main__':
with open('grea.in', 'r') as fin: T = int(fin.readline().strip()) A_list = [int(fin.readline().strip()) for _ in range(T)]
if not validare_date(T, A_list): fout.write("Datele nu corespund restrictițiilor impuse.") exit()
with open('grea.out', 'w') as fout: for a in A_list: k = desc(a) fout.write("Datele sunt introduse corect.\n") fout.write(str(k) + '\n')
</syntaxhighlight>
Explicație rezolvare[edit | edit source]
Funcția validate(T, A_list) verifică dacă datele din fișierul de intrare corespund restricțiilor impuse . Dacă datele nu corespund, funcția va returna False și se va afișa mesajul "Datele nu corespund restrictițiilor impuse.".
Funcția desc(n) calculează numărul de factori primi ai unui număr n dat pentru a putea găsi numarul cerut K. Algoritmul este următorul: se împarte n la toți factorii primi mai mici sau egali cu radicalul pătrat al lui n (acesta este cel mai mare factor prim posibil), numărând de fiecare dată câte divizori primi ai lui n se împart la fiecare factor prim găsit. Apoi, se crește d la următorul număr prim și se repetă procesul până când d * d > n. În final, se adaugă numărul de divizori primi găsiți la un contor și se returnează acesta.
În funcția main, fișierul de intrare "grea.in" este deschis, se citesc T și A_list, iar apoi se verifică dacă datele sunt corecte utilizând funcția validate(T, A_list). Dacă datele sunt corecte, se deschide fișierul de ieșire "grea.out" și se calculează K pentru fiecare A din A_list, apoi se afișează numărul K în fișierul de ieșire. Dacă datele nu sunt corecte, programul se va opri cu mesajul "Datele nu corespund restrictițiilor impuse." în fișierul de ieșire.