1935 - Plimbare
Sursa: [1]
Cerinţa[edit | edit source]
Gigel se plimbă pe o stradă pe care a mai fost de mai multe ori. El se plictisește și se gândește să citească numerele caselor și în ordinea inversă a cifrelor. Nu trece mult timp și Gigel observă că unele numere au o proprietate specială, sunt identice oricum ar fi citite. Astfel el se gândește să afle câte numere de pe acea stradă sunt citite identic din ambele sensuri (de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga).
Fiind dat numar numărul de case şi un șir de numar valori naturale, reprezentând numerele inscripţionate pe cele numar case, aflați numărul de numere care au proprietatea specială.
Date de intrare[edit | edit source]
Fișierul de intrare plimbare.in conține pe prima linie un număr natural numar, iar pe următoarea linie numar numere naturale, separate prin câte un spaţiu, cu semnificaţia din enunţ.
Date de ieșire[edit | edit source]
Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Datele sunt introduse corect.", apoi, fișierul de ieșire plimbare.out va conține pe prima linie numărul cerut. În cazul în care datele nu respectă restricțiile, se va afișa pe ecran: "Datele nu corespund restricțiilor impuse."'.
Restricţii şi precizări[edit | edit source]
- 2 ≤ numar ≤ 7000
- numerele caselor vor fi mai mici decât 1.000.000.000
Exemple[edit | edit source]
Exemplul 1[edit | edit source]
- plimbare.in
- 5
- 124 53 121 57 22
- Ecran
- Datele sunt introduse corect.
- plimbare.out
- 2
Rezolvare[edit | edit source]
<syntaxhighlight lang="python" line>
- 1935
def numere_identice_invers(numere):
"""Funcția primește o listă de numere și returnează numărul de numere care sunt identice citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga.""" numere_identice = 0 for nr in numere: if str(nr) == str(nr)[::-1]: numere_identice += 1 return numere_identice
def citire_date():
"""Funcția citește datele din fișierul plimbare.in și verifică restricțiile.""" try: with open("plimbare.in", "r") as f: numar = int(f.readline()) if not (2 <= numar <= 7000): raise ValueError numere = list(map(int, f.readline().split())) if not all(0 < nr < 1000000000 for nr in numere): raise ValueError return numar, numere except: print("Datele nu corespund restricțiilor impuse.") exit()
def main():
numar, numere = citire_date() print("Datele sunt introduse corect.") numere_identice = numere_identice_invers(numere) with open("plimbare.out", "w") as f: f.write(str(numere_identice))
if __name__ == "__main__":
main()
</syntaxhighlight>
Explicație rezolvare[edit | edit source]
Funcția numere_identice_invers primește o listă de numere și returnează numărul de numere care sunt identice citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga. Pentru a verifica dacă un număr este palindrom, se convertește într-un șir de caractere și se compară cu versiunea sa inversată. În cazul în care cele două sunt identice, numărul este palindrom și este inclus în numărul de numere identice.
Funcția citire_date citește datele din fișierul de intrare, plimbare.in, și verifică dacă respectă restricțiile. Dacă datele sunt corecte, funcția returnează două valori: numărul de case și o listă cu numerele de pe case. În caz contrar, se afișează un mesaj de eroare și programul se încheie cu exit().
Funcția main apelează funcția citire_date pentru a obține datele de intrare. Dacă datele sunt corecte, se afișează un mesaj de confirmare, se apelează funcția numere_identice_invers pentru a număra numerele identice, iar rezultatul este scris în fișierul de ieșire, plimbare.out.