0525 - Numere1
Sursă: 0525 - Numere1
Cerinţă[edit | edit source]
Se dau n
numere naturale. Determinaţi cele mai mari două numere cu trei cifre care nu apar printre numerele date.
Date de intrare[edit | edit source]
Programul citește de la tastatură numărul n
, iar apoi n
numere naturale, separate prin spații.
Date de ieșire[edit | edit source]
Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Datele introduse sunt corecte!", apoi se vor afișa cele mai mari două numere cu trei cifre care nu apar printre numerele date. În cazul în care nu există astfel 2 numere, se afișează "Nu există!". În cazul în care datele nu respectă restricțiile, se va afișa mesajul "Datele introduse nu sunt corecte!".
Restricţii şi precizări[edit | edit source]
- 1 <= n <= 500.000
- valorile elementelor șirului vor fi < 1.000.000.000
Exemple[edit | edit source]
Exemplul 1[edit | edit source]
- Intrare
- Introduceti numarul de elemente: 3
- Introduceti 3 elem separate prin spatiu:999 998 996
- Ieșire
- Datele introduse sunt corecte!
- Cele mai mari 2 numere de 3 cifre care nu apar în listă: [997, 995]
Exemplul 2[edit | edit source]
- Intrare
- Introduceti numarul de elemente: 123451234
- Ieșire
- Datele introduse sunt incorecte!
Rezolvare[edit | edit source]
<syntaxhighlight lang="python" line="1"> def is_integer(value):
return value.isdigit()
def verificare_nr_elemente(n):
if is_integer(n): if 1 <= int(n) <= 500000: return n else: print("Datele introduse sunt incorecte!") exit() else: print("Datele introduse sunt incorecte!") exit()
def verificare_vector(n, vector):
if len(vector) != int(n): print("Datele introduse sunt incorecte!") exit() else: for i in vector: if is_integer(i): if int(i) <= 1000000000: continue else: print("Datele introduse sunt incorecte!") exit() else: print("Datele introduse sunt incorecte!") exit()
def cele_mai_mari_numere(lst):
numere = [int(i) for i in range(100, 1000)] for elem in lst: if elem in numere: numere.remove(elem) numere.sort(reverse=True) lista_noua = [] print("Cele mai mari 2 numere de 3 cifre care nu apar în listă:") for numar in numere[:2]: lista_noua.append(numar) print(lista_noua)
if __name__ == '__main__':
n = input("Introduceti numarul de elemente: ") verificare_nr_elemente(n) elem = input(f"Introduceti {n} elem separate prin spatiu:").split() verificare_vector(n, elem) lst_int = list(map(int, elem)) print("Datele introduse sunt corecte!") cele_mai_mari_numere(lst_int)
</syntaxhighlight>
Explicație rezolvare[edit | edit source]
Acest cod este un exemplu de program care validează datele introduse de utilizator și afișează cele mai mari două numere de trei cifre care nu apar într-o listă dată.
Mai exact, programul începe prin definirea unei funcții numite is_integer
, care verifică dacă un anumit string reprezintă un număr întreg.
Apoi, există o funcție numită verificare_nr_elemente
, care primește ca parametru un număr și verifică dacă este un număr întreg cuprins între 1 și 500000.
Funcția verificare_vector
primește două parametri, un număr și un vector de numere sub formă de string-uri. Această funcție verifică dacă numărul de elemente din vector este egal cu numărul dat ca parametru și dacă fiecare element al vectorului este un număr întreg mai mic sau egal cu 1000000000.
Următoarea funcție, numită cele_mai_mari_numere
, primește un vector de numere sub formă de int-uri și afișează cele mai mari două numere de trei cifre care nu apar în listă. Mai exact, funcția creează o listă cu toate numerele de trei cifre posibile și apoi elimină toate elementele din această listă care apar în vectorul dat. Cele mai mari două elemente rămase sunt apoi adăugate într-o altă listă și afișate la sfârșit.
În funcția principală, utilizatorul este întâi întrebat să introducă numărul de elemente pe care le va introduce, iar apoi vectorul de elemente. Datele introduse sunt verificate prin apelarea funcțiilor menționate mai sus și, dacă sunt valide, este afișat mesajul "Datele introduse sunt corecte!". Ulterior, cele mai mari două numere de trei cifre care nu apar în listă sunt afișate apelând funcția cele_mai_mari_numere
.