1446 - Memory002

De la Universitas MediaWiki
Versiunea din 18 aprilie 2023 07:17, autor: Flaviu (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Sursa: [https://www.pbinfo.ro/probleme/1446/memory002 1446 - Memory002] ---- == Cerinţa == Se dă un şir format din n numere naturale distincte. Calculați suma elementelor din secvenţa ce uneşte cel mai mic şi cel mai mare element din şir. == Date de intrare == Fișierul de intrare memory002.in conține pe prima linie numărul n, iar pe a doua linie n numere naturale distincte separate prin spații. == Date de ieșire == Fișierul de ieșire memory002.out va conț...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Sursa: 1446 - Memory002


Cerinţa

Se dă un şir format din n numere naturale distincte. Calculați suma elementelor din secvenţa ce uneşte cel mai mic şi cel mai mare element din şir.


Date de intrare

Fișierul de intrare memory002.in conține pe prima linie numărul n, iar pe a doua linie n numere naturale distincte separate prin spații.


Date de ieșire

Fișierul de ieșire memory002.out va conține pe prima linie numărul S, reprezentând suma numerelor din şir situate în secvenţa ce uneşte cel mai mic şi cel mai mare element din şir.

Restricţii şi precizări

  • 2 ≤ n ≤ 500.000
  • numerele din şir vor fi mai mici decât 2.000.000.000

Exemplu

Intrare
5
7 2 4 9 8
Ieșire
15

Rezolvare

Rezolvare ver. 1

# 1446 - Memory002

def read_input():
    n = int(input())
    nums = list(map(int, input().split()))
    return n, nums

def find_sum(n, nums):
    min_num = min(nums)
    max_num = max(nums)
    min_index = nums.index(min_num)
    max_index = nums.index(max_num)
    if min_index > max_index:
        min_index, max_index = max_index, min_index
    return sum(nums[min_index:max_index+1])

def validate_output(expected_output, actual_output):
    return int(expected_output) == actual_output

if __name__ == '__main__':
    n, nums = read_input()
    result = find_sum(n, nums)
    print(result)

Explicatie Rezolvare

În această soluție, funcția read_input citește numărul n și lista de n numere de la intrare și le returnează ca o pereche. Funcția find_sum găsește cel mai mic și cel mai mare număr din listă, apoi determină intervalul dintre acestea și calculează suma elementelor din acest interval. Funcția validate_output compară rezultatul așteptat cu cel real și returnează True dacă sunt egale și False altfel. În funcția main, apelăm funcția read_input pentru a obține datele de intrare, apoi apelăm funcția find_sum pentru a găsi suma elementelor din secvența cerută și o afișăm la ieșire.