2112 - Tablita
Adrian participă la o expediţie, împreună cu colegii lui. La un moment dat, copiii descoperă, lângă un copac, 5 tăbliţe vechi. Primele 4 tăbliţe sunt inscripţionate complet. Prima tăbliţă conţinea textul : “Grupa 1 conţine numărul 1”, a doua tăbliţă avea textul : „Grupa 2 conţine numerele 2 şi 3”, a treia tăbliţă avea textul: „Grupa 3 contine numerele 4, 5 şi 6” , a patra tăbliţă avea textul: „Grupa 4 conţine numerele 7, 8, 9 şi 10.” Pe următoarea tăbliţă găsită era înscris un singur număr, celelalte numere şi numărul grupei erau şterse. Adrian le solicită colegilor lui să descopere ce grupă era scrisă pe a cincea tabliţă găsită.
Cerința
Descoperiţi regula de inscripţionare a tăbliţelor şi pentru numărul găsit pe a cincea tăbliţă, determinaţi din ce grupă face parte.
Date de intrare
Fişierul de intrare tablita.in conţine pe prima linie un număr natural N, ce reprezintă numărul care era înscris pe a cincea tăbliţă descoperită de Adrian.
Date de ieșire
Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Date de intrare valide.", apoi fişierul de ieşire tablita.out va conţine un număr natural ce reprezintă grupa în care se află numărul N, înscris pe a cincea tabliţă găsită. În cazul în care datele nu respectă restricțiile, se va afișa pe ecran: "Date de intrare invalide".
Restricții și precizări
Un număr înscris pe o tăbliţă este nenul şi conţine cel mult 8 cifre;
Exemplu:
tablita.in
- 100
Iesire
- Date de intrare valide
tablita.out
- 14
Explicație
Numărul 100 ce apare pe a cincea tăbliţă face parte din grupa 14.
Rezolvare
<syntaxhighlight lang="python" line> def validare(n):
if not (1 <= n <= 100_000_000): return False return True
def tablita(n):
x, cnt = 1, 1 while x < n: cnt += 1 x += cnt
with open("tablita.out", "w") as fout: fout.write(str(cnt))
if __name__ == '__main__':
fin = open("tablita.in") fout = open("tablita.out", "w")
n = int(fin.readline()) if validare(n): print("Date de intrare valide") tablita(n) else: print("Date de intrare invalide")
fin.close() fout.close()
</syntaxhighlight>
Explicatie cod:
validare(n): Această funcție primește un număr întreg n și verifică dacă acesta se află în intervalul specificat, adică între 1 și 100.000.000. Dacă n nu se află în acest interval, funcția returnează False, altfel returnează True. tablita(n): Această funcție primește un număr întreg n și calculează valoarea cnt reprezentând numărul de iterații necesare pentru a ajunge la x >= n. Inițial, x este setat la 1 și cnt este setat la 1. Apoi, se crește cnt cu 1 și se adaugă valoarea cnt la x până când x devine mai mare sau egal cu n. La final, rezultatul cnt este scris în fișierul "tablita.out". În blocul __main__, se deschide fișierul de intrare "tablita.in" pentru citire și fișierul de ieșire "tablita.out" pentru scriere. Se citește numărul n din fișierul de intrare și se validează folosind funcția validare(). Dacă n este valid, se afișează "Date de intrare valide" și se apelează funcția tablita(n) pentru a calcula rezultatul și a-l scrie în fișierul de ieșire. În caz contrar, se afișează "Date de intrare invalide". La final, fișierele de intrare și de ieșire sunt închise.