0445 - Pseudo Perfect
Cerinţa
Să se scrie un program care verifică dacă un număr natural citit de la tastatură este pseudoperfect. Un număr natural este pseudoperfect dacă este divizor al sumei divizorilor săi.
Date de intrare
Programul citește de la tastatură un număr natural ”numar”.
Date de ieşire
Programul afișează pe ecran mesajul DA, dacă numar este număr pseudoperfect, respectiv NU, în caz contrar
Restricții și precizări
- numar ∈ Ν
- 0 ⩽ numar ⩽ 1.000.000.000
Exemplu
- Intrare
- 120
- Ieșire
- Datele de intrare corespund restricțiilor impuse.
- DA
Explicație
Suma divizorilor lui 120 este 360, care este multiplu al lui 120.
Rezolvare
<syntaxhighlight lang="python" line> def validare_date(numar):
flag = False if numar.isdigit(): if 0 <= int(numar) <= 1_000_000_000: flag = True return flag
def pseudo(numar):
suma_divizorilor = 0 for i in range(1, numar + 1): if numar % i == 0: suma_divizorilor += i if suma_divizorilor % numar == 0: print("DA") else: print("NU")
if __name__ == '__main__':
numar = input() if validare_date(numar): print("\nDatele de intrare corespund restricțiilor impuse.\n") pseudo(int(numar)) else: print("Datele de intrare nu corespund restricțiilor impuse.")
</syntaxhighlight>
Explicație
Programul primește un număr de la utilizator și determină dacă acesta este "pseudo". Un număr este considerat pseudo dacă suma divizorilor săi este un multiplu al numărului în sine.
Funcția validare_date verifică dacă numărul introdus este un număr întreg valid și se află în intervalul [0, 1_000_000_000].
Funcția pseudo primește un număr și calculează suma divizorilor săi. Dacă suma divizorilor este un multiplu al numărului în sine, atunci funcția afișează "DA", altfel afișează "NU".
Programul afișează mesaje corespunzătoare dacă datele introduse nu corespund restricțiilor impuse sau dacă numărul este pseudo sau nu.