0301 - Frecventa1: Difference between revisions

From Bitnami MediaWiki
mNo edit summary
No edit summary
 
Line 78: Line 78:


</syntaxhighlight>
</syntaxhighlight>
==Explicaţie cod==
Acest cod are ca scop determinarea frecvenței fiecărui element dintr-un vector de numere naturale citit din fișierul '''frecventa1.in''' și scrierea acestor frecvențe în ordine descrescătoare în fișierul '''frecventa1.out'''.
Funcția '''conform_restrictiilor()''' se ocupă de citirea datelor din fișier, verificarea restricțiilor impuse (numărul de elemente din vector și valorile elementelor trebuie să se încadreze în anumite limite) și crearea unui nou vector '''vector_aparitii''' inițializat cu 0 pentru fiecare element posibil (de la 0 la 99, deoarece elementele vectorului trebuie să fie numere între 0 și 99). Dacă datele nu sunt conforme cu restricțiile impuse, programul se oprește cu ajutorul funcției '''exit()'''. Funcția returnează vectorul '''vector_aparitii''' cu frecvențele.
Funcția '''frecventa(vector)''' primește ca parametru vectorul cu frecvențele obținut anterior și realizează sortarea acestor frecvențe în ordine descrescătoare prin crearea unei liste de tupluri '''(i, vector[i])''' pentru fiecare element '''i''' și frecvența sa '''vector[i]''', apoi sortarea acestei liste după a doua valoare din fiecare tuplu și scrierea în fișierul '''frecventa1.out''' a primului element din fiecare tuplu (adica a valorilor elementelor cu frecvență cea mai mare).
În funcția principală, se citește numărul de elemente ale vectorului '''n''' și elementele vectorului vector cu ajutorul funcției '''input()''', apoi se apelează funcția '''conform_restrictiilor(vector)''' pentru a verifica dacă datele citite din fișier sunt valide. Dacă datele sunt conforme, se afișează mesajul "Datele sunt corecte." și se apelează funcția '''frecventa(vector)''' pentru a sorta și afișa frecvențele elementelor în ordine descrescătoare.

Latest revision as of 14:08, 30 April 2023

Sursa: -Frecventa1


Cerinţa[edit]

Se dau n numere naturale cu cel mult două cifre fiecare. Afişaţi valorile distincte în ordinea descrescătoare a numărului de apariţii.

Date de intrare[edit]

Fișierul de intrare frecventa1.in conţine pe prima linie numărul n; urmează cele n numere, dispuse pe mai multe linii şi separate prin spaţii.

Date de ieșire[edit]

Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Datele sunt corecte.", iar apoi in fişierul de ieşire frecventa1.out va conţine pe prima linie valorile distincte dintre cele n, în ordinea descrescătoare a numărului de apariţii. În caz contrar, se va afișa pe ecran: "Datele nu sunt comform restricțiilor impuse.".

Restricţii şi precizări[edit]

  • 1 ≤ n ≤ 100.000
  • dacă două valori apar de acelaşi număr de ori, se va afişa mai întâi valoarea mai mică

Exemple[edit]

Exemplul 1[edit]

frecventa1.in
8
3 19 3 65 3 19 14 3
Ieșire
Datele sunt corecte.
frecventa1.out
3 19 14 65

Exemplul 2[edit]

frecventa1.in
4
10 10 1 12
Ieșire
Datele sunt corecte.
frecventa1.out
10 1 12

Exemplul 3[edit]

frecventa1.in
5
22241 12 1234 12 236
Ieșire
Datele nu sunt comform restricțiilor impuse.


Rezolvare[edit]

<syntaxhighlight lang="python" line>

  1. 0301 Frecventa1

def frecventa(vector):

   f = open("frecventa1.out", "w")
   aparitii = [(i, vector[i]) for i in range(100) if vector[i] > 0]
   aparitii.sort(key=lambda x: x[1], reverse=True)
   for i in range(len(aparitii)):
       f.write(str(aparitii[i][0]) + " ")


def conform_restrictiilor():

   vector = list()
   with open('frecventa1.in') as f:
       lines = f.readlines()
       for line in lines:
           for c in line.split():
               if c.isdigit() is True:
                   vector.append(int(c))
   n = vector[0]
   vector_aparitii = [0] * 100
   if n < 1 or n > 100000:
       print("Datele nu sunt comform restricțiilor impuse.")
       exit()
   vector = vector[1:]
   for x in vector:
       if x < 0 or x >= 100:
           print("Datele nu sunt comform restricțiilor impuse.")
           exit()
       vector_aparitii[x] += 1
   print("Datele sunt corecte.")
   return vector_aparitii


if __name__ == '__main__':

   vector = conform_restrictiilor()
   frecventa(vector)


</syntaxhighlight>

Explicaţie cod[edit]

Acest cod are ca scop determinarea frecvenței fiecărui element dintr-un vector de numere naturale citit din fișierul frecventa1.in și scrierea acestor frecvențe în ordine descrescătoare în fișierul frecventa1.out.

Funcția conform_restrictiilor() se ocupă de citirea datelor din fișier, verificarea restricțiilor impuse (numărul de elemente din vector și valorile elementelor trebuie să se încadreze în anumite limite) și crearea unui nou vector vector_aparitii inițializat cu 0 pentru fiecare element posibil (de la 0 la 99, deoarece elementele vectorului trebuie să fie numere între 0 și 99). Dacă datele nu sunt conforme cu restricțiile impuse, programul se oprește cu ajutorul funcției exit(). Funcția returnează vectorul vector_aparitii cu frecvențele.

Funcția frecventa(vector) primește ca parametru vectorul cu frecvențele obținut anterior și realizează sortarea acestor frecvențe în ordine descrescătoare prin crearea unei liste de tupluri (i, vector[i]) pentru fiecare element i și frecvența sa vector[i], apoi sortarea acestei liste după a doua valoare din fiecare tuplu și scrierea în fișierul frecventa1.out a primului element din fiecare tuplu (adica a valorilor elementelor cu frecvență cea mai mare).

În funcția principală, se citește numărul de elemente ale vectorului n și elementele vectorului vector cu ajutorul funcției input(), apoi se apelează funcția conform_restrictiilor(vector) pentru a verifica dacă datele citite din fișier sunt valide. Dacă datele sunt conforme, se afișează mesajul "Datele sunt corecte." și se apelează funcția frecventa(vector) pentru a sorta și afișa frecvențele elementelor în ordine descrescătoare.