2345 - Magic 3: Difference between revisions

From Bitnami MediaWiki
Line 92: Line 92:


== Explicație rezolvare==
== Explicație rezolvare==
  Pentru a valida datele de intrare, programul utilizează două funcții separate: validare_date_numar și validare_date_numere, pentru a verifica dacă numerele introduse se încadrează în anumite limite și dacă numărul de numere introduse este valid. Dacă una dintre aceste verificări nu trece, programul va afișa un mesaj de eroare și se va opri. <br> Dacă toate datele introduse sunt valide, programul va continua să își calculeze rezultatul. Mai întâi, programul calculează numărul minim de divizori dintre toate numerele din listă, folosind funcția nrdiv (presupusă a fi definită în altă parte a codului), și stochează rezultatul în variabila minim_divizori.<br> Apoi, programul trece prin lista de numere și numără câte dintre ele au același număr minim de divizori. Acest număr este stocat în variabila cnt. <br> La sfârșit, programul scrie rezultatul într-un fișier numit magic3.out. Dacă apare o eroare în timpul citirii sau scrierii fișierului, programul va afișa un mesaj de eroare.
În acest program sunt definite trei funcții: validare_date_numar(numar), validare_date_numere(n) și nrdiv(n)<br> validare_date_numar(numar) primește un șir de caractere și returnează True dacă șirul reprezintă un număr întreg între 0 și 1000, altfel returnează False.<br> validare_date_numere(n) primește un număr întreg și returnează True dacă numărul este între 0 și 1000000000, altfel returnează False.<br> nrdiv(n) primește un număr întreg și returnează numărul de divizori ai acelui număr. <br> Programul principal începe prin a încerca să deschidă fișierul "magic3.in" și să citească datele de intrare. Primul rând din fișier este numărul de elemente din lista v. Acesta este verificat pentru a se asigura că este un număr între 0 și 1000 utilizând funcția validare_date_numar(). Dacă acesta nu respectă restricțiile, programul scrie un mesaj de eroare în fișierul "magic3.out" și se oprește prin sys.exit(0).<br> Al doilea rând din fișier este o listă de numere separate prin spațiu, aceasta este verificată pentru a se asigura că are între 0 și 1000000000 de elemente, iar fiecare element este un număr întreg între 0 și 1000 folosind funcțiile validare_date_numere() și validare_date_numar(). Dacă acestea nu respectă restricțiile, programul scrie un mesaj de eroare în fișierul "magic3.out" și se oprește prin sys.exit(0).<br> Dacă datele de intrare sunt corecte, programul scrie un mesaj în fișierul "magic3.out" care confirmă acest lucru.<br> Apoi, lista de numere este convertită într-o listă de numere întregi utilizând funcția map() și apoi list().<br> Următorul pas este de a găsi numărul minim de divizori ai tuturor elementelor din lista. Acesta este făcut prin iterarea prin toate elementele din listă și apelarea funcției nrdiv() pentru fiecare element, comparând rezultatele și reținând numărul minim de divizori. <br> La final, programul numără câte elemente din listă au același număr minim de divizori și scrie acest număr în fișierul "magic3.out". <br> În cazul în care apare o excepție în timpul execuției programului, acesta va scrie mesajul "Datele nu corespund restricțiilor impuse." în fișierul "magic3.out".

Revision as of 11:49, 9 April 2023

Enunț

În ajunul Crăciunului la marele mall din Acropole s-a organizat o tombolă la care au participat n persoane. Acestea au extras pe rând câte un număr, iar câștigători au fost cei care au extras numerele magice. Un număr este magic dacă numărul său de divizori este minim.

Cerinţa

Câți câștigatori au existat?

Date de intrare

Fişierul de intrare magic3.in conţine pe prima linie variabila numar cu indicația din enunț, iar pe a doua linie cele n numere naturale v[1],v[2],...,v[n] , separate prin câte un spațiu, reprezentând numerele extrase la tombolă

Date de ieșire

Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Datele sunt introduse corect.", apoi pe un rând nou fişierul de ieşire magic3.ou conţine o singură valoare care reprezintă numărul de câștigatori. În cazul în care datele nu respectă restricțiile, se va afișa pe ecran: "Datele nu corespund restricțiilor impuse.".

Restricţii şi precizări

  • 1 ⩽ numar ⩽ 1.000
  • 0 < v[i] ≤ 1.000.000.000
  • Numerele se pot repeta în această tombolă

Exemplu

magic3.in
8
12 5 10 7 32 2 4 99
magic3.out
Datele sunt introduse corect.
3

Explicație

Numărul minim de divizori este 2. Și avem 3 numere care au doar 2 divizori.

Rezolvare

<syntaxhighlight lang="python" line> import sys

def validare_date_numar(numar):

   flag = False
   if numar.isdigit():
       if 0 <= int(numar) <= 1000:
           flag = True
   return flag

def validare_date_numere(n):

   flag = False
   if 0 <= int(n) <= 1_000_000_000:
       flag = True
   return flag

def nrdiv(n):

   cnt = 0
   for i in range(1, n+1):
       if n % i == 0:
           cnt += 1
   return cnt

if __name__ == '__main__':

   try:
       with open('magic3.in', 'r') as f:
           n = f.readline().strip()
           if not validare_date_numar(n):
               with open('magic3.out', 'w', encoding='utf-8') as fout:
                   fout.write("Datele nu corespund restricțiilor impuse.")
               sys.exit(0)
           v = f.readline().strip().split()
           if not validare_date_numere(len(v)):
               with open('magic3.out', 'w', encoding='utf-8') as fout:
                   fout.write("Datele nu corespund restricțiilor impuse.")
               sys.exit(0)
           for i in range(len(v)):
               if not validare_date_numar(v[i]):
                   with open('magic3.out', 'w', encoding='utf-8') as fout:
                       fout.write("Datele nu corespund restricțiilor impuse.")
                   sys.exit(0)
           with open('magic3.out', 'w', encoding='utf-8') as fout:
               fout.write("Datele sunt introduse corect.\n")
       v = list(map(int, v))
       cnt = 0
       minim_divizori = 1000000000
       for i in range(len(v)):
           numar_divizori = nrdiv(v[i])
           if numar_divizori < minim_divizori:
               minim_divizori = numar_divizori
       for i in range(len(v)):
           if nrdiv(v[i]) == minim_divizori:
               cnt += 1


       with open('magic3.out', 'a') as fout:
           fout.write(str(cnt))
   except Exception:
       with open('magic3.out', 'w') as fout:
           fout.write("Datele nu corespund restricțiilor impuse.")


</syntaxhighlight>

Explicație rezolvare

În acest program sunt definite trei funcții: validare_date_numar(numar), validare_date_numere(n) și nrdiv(n)
validare_date_numar(numar) primește un șir de caractere și returnează True dacă șirul reprezintă un număr întreg între 0 și 1000, altfel returnează False.
validare_date_numere(n) primește un număr întreg și returnează True dacă numărul este între 0 și 1000000000, altfel returnează False.
nrdiv(n) primește un număr întreg și returnează numărul de divizori ai acelui număr.
Programul principal începe prin a încerca să deschidă fișierul "magic3.in" și să citească datele de intrare. Primul rând din fișier este numărul de elemente din lista v. Acesta este verificat pentru a se asigura că este un număr între 0 și 1000 utilizând funcția validare_date_numar(). Dacă acesta nu respectă restricțiile, programul scrie un mesaj de eroare în fișierul "magic3.out" și se oprește prin sys.exit(0).
Al doilea rând din fișier este o listă de numere separate prin spațiu, aceasta este verificată pentru a se asigura că are între 0 și 1000000000 de elemente, iar fiecare element este un număr întreg între 0 și 1000 folosind funcțiile validare_date_numere() și validare_date_numar(). Dacă acestea nu respectă restricțiile, programul scrie un mesaj de eroare în fișierul "magic3.out" și se oprește prin sys.exit(0).
Dacă datele de intrare sunt corecte, programul scrie un mesaj în fișierul "magic3.out" care confirmă acest lucru.
Apoi, lista de numere este convertită într-o listă de numere întregi utilizând funcția map() și apoi list().
Următorul pas este de a găsi numărul minim de divizori ai tuturor elementelor din lista. Acesta este făcut prin iterarea prin toate elementele din listă și apelarea funcției nrdiv() pentru fiecare element, comparând rezultatele și reținând numărul minim de divizori.
La final, programul numără câte elemente din listă au același număr minim de divizori și scrie acest număr în fișierul "magic3.out".
În cazul în care apare o excepție în timpul execuției programului, acesta va scrie mesajul "Datele nu corespund restricțiilor impuse." în fișierul "magic3.out".