3317 - Eratostene6: Difference between revisions
No edit summary |
No edit summary |
||
Line 81: | Line 81: | ||
În interiorul buclei, se verifică dacă '''i''' divide '''j''' și dacă '''a[i]''' divide '''a[j]'''. În caz afirmativ, se incrementează contorul '''nr_perechi'''. Pentru a evita eroarea de împărțire la zero, se verifică, de asemenea, dacă '''a[i]''' sau '''a[j]''' este egal cu zero. | În interiorul buclei, se verifică dacă '''i''' divide '''j''' și dacă '''a[i]''' divide '''a[j]'''. În caz afirmativ, se incrementează contorul '''nr_perechi'''. Pentru a evita eroarea de împărțire la zero, se verifică, de asemenea, dacă '''a[i]''' sau '''a[j]''' este egal cu zero. | ||
La sfârșit, numărul de perechi eratostenice este scris în fișierul | La sfârșit, numărul de perechi eratostenice este scris în fișierul '''eratostene6.out'''. |
Revision as of 15:36, 2 April 2023
Sursa: - Eratostene6
Cerinţa
Se dă un şir format din n numere naturale, a1, a2, …, an. O pereche ( ai, aj), unde i<j, se numeşte eratostenică dacă i divide pe j şi ai divide pe aj. Determinaţi câte perechi eratostenice conţine şirul dat.
Date de intrare
Fișierul de intrare eratostene6.in conține pe prima linie numărul n, iar pe a doua linie n numere naturale separate prin spații.
Date de ieșire
Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Datele sunt corecte.", iar apoi in fişierul de ieșire eratostene6.out va conține pe prima linie numărul perechilor eratostenice din şirul dat. În caz contrar, se va afișa pe ecran: "Datele nu sunt comform restricțiilor impuse.".
Restricţii şi precizări
- 2 ≤ n ≤ 100.000
- 0 ≤ a1, a2, …, an ≤ 1.000
Exemple
Exemplul 1
- eratostene6.in
- 4
- 2 3 0 6
- Ieșire
- Datele sunt corecte.
- eratostene6.out
- 3
Exemplul 2
- eratostene6.in
- 3
- 1 8 5
- Ieșire
- Datele sunt corecte.
- eratostene6.out
- 2
Exemplul 3
- eratostene6.in
- 2
- 191824719471 19991
- Ieșire
- Datele nu sunt comform restricțiilor impuse.
Rezolvare
<syntaxhighlight lang="python" line>
- 3317
def eratostene(vector, n):
f = open("eratostene6.out", "w") nr_perechi = 0 for i in range(1, n//2+1): for j in range(i*2, n+1, i): if vector[i-1] != 0 and vector[j-1] % vector[i-1] == 0: nr_perechi += 1 elif vector[i-1] == 0 and vector[j-1] == 0: nr_perechi += 1 f.write(str(nr_perechi))
def conform_restrictiilor():
vector = list() with open('eratostene6.in') as f: n = int(f.readline()) vector = list(map(int, f.readline().split())) if n > 500000 and n < 1: print("Datele nu sunt comform restricțiilor impuse.") exit() for x in vector: if x < 0 or x > 1000: print("Datele nu sunt comform restricțiilor impuse.") exit() print("Datele sunt corecte.") return vector, n
if __name__ == '__main__':
vector, n = conform_restrictiilor() eratostene(vector, n)
</syntaxhighlight>
Explicaţie cod
Funcția conform_restrictiilor() este folosită pentru a citi datele de intrare din fișierul eratostene6.in și pentru a verifica dacă acestea respectă restricțiile impuse în cerință. În cazul în care datele nu respectă restricțiile, programul se oprește prin utilizarea funcției exit().
Funcția principală, eratostene(vector, n), primește ca argumente vectorul de numere și dimensiunea sa și calculează numărul de perechi eratostenice. Algoritmul este bazat pe două bucle for care parcurg toate perechile de indici i și j, respectând condiția i<j.
În interiorul buclei, se verifică dacă i divide j și dacă a[i] divide a[j]. În caz afirmativ, se incrementează contorul nr_perechi. Pentru a evita eroarea de împărțire la zero, se verifică, de asemenea, dacă a[i] sau a[j] este egal cu zero.
La sfârșit, numărul de perechi eratostenice este scris în fișierul eratostene6.out.