1932 - PC: Difference between revisions

From Bitnami MediaWiki
Paul Ungur (talk | contribs)
No edit summary
Paul Ungur (talk | contribs)
No edit summary
 
(2 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 7: Line 7:


==Date de ieșire==
==Date de ieșire==
Fișierul de ieșire pc.out va conține pe prima linie, separate prin câte un spațiu, cele <span style=“color: red”> T</span> răspunsuri, în ordine: <span style=“color: red”> 1</span> dacă oferta este corespunzătoare restricției impuse și <span style=“color: red”> 0</span> în caz contrar.
Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: '''"Date de intrare valide."''', apoi fișierul de ieșire pc.out va conține pe prima linie, separate prin câte un spațiu, cele <span style=“color: red”> T</span> răspunsuri, în ordine: <span style=“color: red”> 1</span> dacă oferta este corespunzătoare restricției impuse și <span style=“color: red”> 0</span> în caz contrar. În cazul în care datele nu respectă restricțiile, se va afișa pe ecran: '''"Date de intrare invalide".'''


==Restricții și precizări==
==Restricții și precizări==
Line 14: Line 14:


==Exemplu:==
==Exemplu:==
<span style=“color: red”> pc.in</span>
<syntaxhighlight lang="python" line>
def validare(n, nums):
def validare(n, nums):
     if not (1 <= n <= 2_000_000_000):
     if not (1 <= n <= 2_000_000_000):
Line 46: Line 46:
     fout.close()
     fout.close()
</syntaxhighlight>
</syntaxhighlight>
==Explicatie cod:==
Funcția validare(n, nums) primește doi parametri: n de tip întreg și nums o listă de numere întregi. Funcția verifică dacă n este în intervalul [1, 2000000000] și dacă toate numerele din lista nums sunt în intervalul [0, 9]. Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, funcția returnează True, altfel returnează False.
Funcția pc(n, nums) primește doi parametri: n de tip întreg și nums o listă de numere întregi. Funcția parcurge fiecare element din lista nums și verifică dacă elementul este par sau impar. Dacă este par, se scrie în fișierul de ieșire valoarea "0 ", altfel se scrie "1 ".
În blocul if __name__ == '__main__':, se deschid fișierele de intrare și de ieșire. Se citește prima linie din fișierul de intrare și se extrage valoarea n. Apoi, se citește a doua linie și se obține lista de numere nums. Se validează datele de intrare utilizând funcția validare(n, nums). Dacă datele de intrare sunt valide, se afișează un mesaj de confirmare, se apelează funcția pc(n, nums) și se scriu rezultatele în fișierul de ieșire. Altfel, se afișează un mesaj de eroare.
Codul primește datele de intrare dintr-un fișier, validează datele și efectuează operațiile specifice pentru a determina și afișa rezultatele. La final, fișierele de intrare și de ieșire sunt închise.

Latest revision as of 19:03, 29 June 2023

Cerința[edit | edit source]

Gigel vrea un calculator nou care are prețul x. Tatăl acestuia, fiind profesor de matematica, i-a spus ca îi va cumpăra calculatorul dacă prețul x al acestuia este norocos. Un număr x este norocos dacă pătratul acestuia se poate scrie ca sumă de x numere consecutive. De exemplu, x = 7 este număr norocos deoarece, 7 * 7 = 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10. Gigel a obţinut T oferte de preț și dorește să știe pentru fiecare dintre acestea dacă prețul este corespunzătar restricției pe care i-a impus-o tatăl său.

Date de intrare[edit | edit source]

Fișierul de intrare pc.in conține pe prima linie un singur număr natural T, reprezentând numărul de oferte. Pe a doua linie se află T numere naturale x1 x2 x3 … xT separate prin câte un spaţiu, cu semnificația din enunț.

Date de ieșire[edit | edit source]

Dacă datele sunt introduse corect, pe ecran se va afișa: "Date de intrare valide.", apoi fișierul de ieșire pc.out va conține pe prima linie, separate prin câte un spațiu, cele T răspunsuri, în ordine: 1 dacă oferta este corespunzătoare restricției impuse și 0 în caz contrar. În cazul în care datele nu respectă restricțiile, se va afișa pe ecran: "Date de intrare invalide".

Restricții și precizări[edit | edit source]

x < 2.000.000.000 T < 10

Exemplu:[edit | edit source]

<syntaxhighlight lang="python" line> def validare(n, nums):

   if not (1 <= n <= 2_000_000_000):
       return False
   if not all(0 <= nums < 10 for nums in nums):
       return False
   return True


def pc(n, nums):

   for i in range(n):
       if nums[i] % 2 == 0:
           fout.write("0 ")
       else:
           fout.write("1 ")


if __name__ == '__main__':

   fin = open("pc.in")
   fout = open("pc.out", "w")
   n = int(fin.readline().strip())
   nums = list(map(int, fin.readline().split()))
   if validare(n, nums):
       print("Date de intrare valide")
       pc(n, nums)
   else:
       print("Date de intrare invalide")
   fin.close()
   fout.close()

</syntaxhighlight>

Explicatie cod:[edit | edit source]

Funcția validare(n, nums) primește doi parametri: n de tip întreg și nums o listă de numere întregi. Funcția verifică dacă n este în intervalul [1, 2000000000] și dacă toate numerele din lista nums sunt în intervalul [0, 9]. Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, funcția returnează True, altfel returnează False. Funcția pc(n, nums) primește doi parametri: n de tip întreg și nums o listă de numere întregi. Funcția parcurge fiecare element din lista nums și verifică dacă elementul este par sau impar. Dacă este par, se scrie în fișierul de ieșire valoarea "0 ", altfel se scrie "1 ". În blocul if __name__ == '__main__':, se deschid fișierele de intrare și de ieșire. Se citește prima linie din fișierul de intrare și se extrage valoarea n. Apoi, se citește a doua linie și se obține lista de numere nums. Se validează datele de intrare utilizând funcția validare(n, nums). Dacă datele de intrare sunt valide, se afișează un mesaj de confirmare, se apelează funcția pc(n, nums) și se scriu rezultatele în fișierul de ieșire. Altfel, se afișează un mesaj de eroare. Codul primește datele de intrare dintr-un fișier, validează datele și efectuează operațiile specifice pentru a determina și afișa rezultatele. La final, fișierele de intrare și de ieșire sunt închise.