3358 - gama: Difference between revisions

From Bitnami MediaWiki
Dragos1234 (talk | contribs)
Dragos1234 (talk | contribs)
 
(3 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 7: Line 7:


== Date de ieșire ==  
== Date de ieșire ==  
Fișierul de ieșire '''rotire25.out''' va conține un singur număr. Dacă C = 1, acest număr reprezintă rezultatul pentru prima cerinţă și se va afișa in consolă mesajul "Datele introduse corespund cerintelor.", iar dacă C = 2, acest număr reprezintă rezultatul pentru a doua cerință și se va afișa din nou in consolă mesajul "Datele introduse corespund cerintelor." În cazul în care datele de intrare nu respecta aceste condiții programul va afișa în consolă mesajul "Datele introduse nu corespund cerintelor."
Fișierul '''gama.out''' conține pe primul rând n numere naturale, distincte de la 1 la n, separate prin câte un spațiu, reprezentând permutarea obținută, iar in consolă se va afișa mesajul "Datele introduse corespund cerintelor." În cazul în care datele de intrare sunt invalide programul va afișa în consolă mesajul "Datele introduse nu corespund cerintelor."


== Restricţii şi precizări ==
== Restricţii şi precizări ==
Line 94: Line 94:


== Explicatie rezolvare ==
== Explicatie rezolvare ==
Acest program primește trei numere de la fișierul de intrare '''rotire25.in''': c, x și k. C este o variabilă care indică care dintre cele două operații trebuie efectuată pe numărul x: dacă c este 1, programul trebuie să calculeze ultima cifră a lui x la puterea k, înmulțită cu prima cifră a lui x. Dacă c este 2, programul trebuie să efectueze operațiile descrise mai jos pe numărul x.
Acest program sortează primele k elemente ale unui vector de dimensiune n.


Funcția '''ultCifPutere''' este folosită pentru a calcula ultima cifră a lui x la puterea k, folosind proprietatea că ultima cifră a unui număr la puterea k este aceeași ca ultima cifră a numărului ridicat la puterea k modulo 10. Dacă ultima cifră a lui x este 0, 1, 5 sau 6, funcția întoarce acea cifră, altfel calculează ultima cifră a lui x ridicat la puterea k modulo 10.
Funcția '''read_input_file(nume)''' citește datele de intrare din fișierul cu numele nume.in. Prima linie din fișier conține două numere întregi separate prin spațiu, n și k. A doua linie conține n numere întregi separate prin spațiu, care reprezintă elementele vectorului. Funcția returnează dimensiunea vectorului n, numărul k și vectorul v.


Funcția '''primaCif''' este folosită pentru a returna prima cifră a unui număr dat x.
Funcția '''write_output_file(nume, v)''' scrie vectorul sortat în fișierul cu numele nume.out.


Funcția '''validate_input''' este folosită pentru a verifica dacă numerele date ca și input sunt valide. Verifică dacă x se află în intervalul [1, 999], dacă k se află în intervalul [1, 1000000000] și dacă c este 1 sau 2.
Funcția '''min_element_index(v, start, end)''' primește un vector v și intervalul de indexi start și end și returnează indexul elementului minim din acest interval.


Funcția '''operatie''' este folosită pentru a efectua operațiile descrise în cazul în care c este 2. Înmulțește x cu inm și elimină zerourile din numărul rezultat, apoi întoarce numărul rezultat cu cifrele în ordine inversă.
Funcția '''sort_k_elements(n, k, v)''' sortează primele k elemente ale vectorului v de dimensiune n. Sortarea se face prin găsirea elementului minim dintr-un interval și interschimbarea acestuia cu primul element din interval, apoi cu următorul element și tot așa, până când primele k elemente sunt sortate.


La final, programul scrie rezultatul în fișierul de ieșire '''rotire25.out'''. Dacă datele de intrare sunt invalide, se scrie un mesaj de eroare în fișierul de ieșire și se afișează un mesaj corespunzător pe ecran. Dacă datele de intrare sunt valide, se scrie rezultatul în fișierul de ieșire și se afișează un mesaj corespunzător pe ecran.
Funcția '''validate_input(n, k)''' verifică dacă dimensiunile vectorului și numărul k sunt în limitele cerute. Dacă nu sunt, afișează un mesaj de eroare și oprește programul.
 
În funcția principală''' __main__''', se specifică numele fișierului de intrare, se citește intrarea, se validează datele de intrare, se sortează primele k elemente și se scrie rezultatul în fișierul de ieșire.

Latest revision as of 17:03, 14 April 2023

Sursa: [1]

Cerinţa[edit | edit source]

Se dă o permutare a mulțimii {1, 2, ..., n} adică un șir cu n numere distincte cuprinse între 1 și n. Se mai dă și o valoare k. Fiind permise maximum k interschimbări de elemente aflate pe poziții consecutive, se cere determinarea permutării minime din punct de vedere lexicografic.

Date de intrare[edit | edit source]

Fișierul gama.in conține pe prima linie numerele naturale n și k separate printr-un spațiu. Pe linia a doua se află elementele șirului dat, separate printr-un spațiu.

Date de ieșire[edit | edit source]

Fișierul gama.out conține pe primul rând n numere naturale, distincte de la 1 la n, separate prin câte un spațiu, reprezentând permutarea obținută, iar in consolă se va afișa mesajul "Datele introduse corespund cerintelor." În cazul în care datele de intrare sunt invalide programul va afișa în consolă mesajul "Datele introduse nu corespund cerintelor."

Restricţii şi precizări[edit | edit source]

  • 1 ⩽ n ⩽ 1000
  • 1 ⩽ k ⩽ n•(n-1)/2

Exemplul 1[edit | edit source]

Intrare
gama.in
0 0
0 0 0 0
Ieșire
Datele introduse nu corespund cerintelor.


Exemplul 2[edit | edit source]

Intrare
gama.in
4 2
3 2 1 4
Ieșire
Datele introduse corespund cerintelor.
gama.out
1 3 2 4


Rezolvare[edit | edit source]

<syntaxhighlight lang="python" line> import math


def read_input_file(nume):

   with open(nume + '.in', 'r') as fin:
       n, k = map(int, fin.readline().split())
       v = list(map(int, fin.readline().split()))
       return n, k, v


def write_output_file(nume, v):

   with open(nume + '.out', 'w') as fout:
       fout.write(' '.join(str(x) for x in v))


def min_element_index(v, start, end):

   minn = math.inf
   pozMin = start
   for i in range(start, end + 1):
       if v[i] < minn:
           minn = v[i]
           pozMin = i
   return pozMin


def sort_k_elements(n, k, v):

   for i in range(0, n):
       if k == 0:
           break
       pozMin = min_element_index(v, i, min(i + k, n))
       for j in range(pozMin, i, -1):
           v[j], v[j - 1] = v[j - 1], v[j]
           k -= 1


def validate_input(n, k):

   max_k = int(n * (n - 1) / 2)
   if not (1 <= n <= 1000 and 1 <= k <= max_k):
       print("Datele introduse nu corespund cerintelor.")
       exit()
   else:
       print("Datele introduse corespund cerintelor.")


if __name__ == '__main__':

   nume = "gama"
   n, k, v = read_input_file(nume)
   try:
       validate_input(n, k)
   except ValueError as e:
       print(e)
       exit(1)
   sort_k_elements(n, k, v)
   write_output_file(nume, v)

</syntaxhighlight>

Explicatie rezolvare[edit | edit source]

Acest program sortează primele k elemente ale unui vector de dimensiune n.

Funcția read_input_file(nume) citește datele de intrare din fișierul cu numele nume.in. Prima linie din fișier conține două numere întregi separate prin spațiu, n și k. A doua linie conține n numere întregi separate prin spațiu, care reprezintă elementele vectorului. Funcția returnează dimensiunea vectorului n, numărul k și vectorul v.

Funcția write_output_file(nume, v) scrie vectorul sortat în fișierul cu numele nume.out.

Funcția min_element_index(v, start, end) primește un vector v și intervalul de indexi start și end și returnează indexul elementului minim din acest interval.

Funcția sort_k_elements(n, k, v) sortează primele k elemente ale vectorului v de dimensiune n. Sortarea se face prin găsirea elementului minim dintr-un interval și interschimbarea acestuia cu primul element din interval, apoi cu următorul element și tot așa, până când primele k elemente sunt sortate.

Funcția validate_input(n, k) verifică dacă dimensiunile vectorului și numărul k sunt în limitele cerute. Dacă nu sunt, afișează un mesaj de eroare și oprește programul.

În funcția principală __main__, se specifică numele fișierului de intrare, se citește intrarea, se validează datele de intrare, se sortează primele k elemente și se scrie rezultatul în fișierul de ieșire.